Esterházy I. Pál herceg különleges tulajdonsággal született

A rengeteg Eszterházy között akadt nem egy különleges figura. Ezt tartották Esterházy I. Pál hercegről, a fertődi kastélyt éppítető Esterházy „Fényes Miklós” nagyapjáról  is, aki már születésekor különlegesnek bizonyult.

Esterházy I. Pál herceg - E. Widemann rézmetszete (1652)

Esterházy Pál, aki Magyarországon grófi ranggal rendelkezett, megkapta a német-római birodalmi hercegi címet is, így az Esterházy család első hercegi rangú tagja lett. Nádorrá is megválasztották. Esterházy Miklós és Nyáry Krisztina gyermekeként Kismartonban látta meg a napvilágot 1635-ben.

Különleges tulajdonsággal született, ugyanis születésekor már megvoltak a fogai.  A magyar régmúltból eredő babona azt tartotta, hogyha egy újszülött foggal jön a világra, táltos, különleges képességekkel megáldott ember válik belőle. Talán ez segítette sikerekkel teli életét:

A fiatal Pál Grazban és Nagyszombatban tanult, ottani jezsuita intézetekben. 1652-ben azonban, miután a vezekényi csatában meghalt bátyja, László, őt jelölték ki Sopron vármegye örökös főispánjának, ami miatt korán nagykorúsították. Három esztendő múlva megházasodott, feleségül vette István bátyja lányát, Esterházy Orsolyát, aki 18 gyermeket szült neki, és még ugyanebben az évben Pápa kapitányává, és királyi tanácsossá tették. Két év múlva, 1657-ben már udvari tanácsos volt. 1661-ben főudvarmester lett, amely tisztséget 1681-es nádorrá választásáig viselt.

https://fertodikastely.blogstar.hu/./pages/fertodikastely/contents/blog/52612/pics/lead_800x600.png
A múlt,Esterházy Pál,herceg,különleges,nádor
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?